05 January 2008

AKU MAHU SHOPPING

Salam hujung minggu untuk adik-adik,

Macam mana kehidupan sepanjang minggu pertama 2008? Harapnya adik-adik bermotivasi tinggi memulakan satu gaya hidup yang baru. Daripada malas kepada rajin. Daripada buruk kepada baik.

Bagi Kak Ain, tahun 2008 bermula dengan stress melampau. Pindah pejabat, siapkan 2 novel serentak dan bermacam lagi tanggungjawab sosial bersama keluarga yang perlu dijalankan seiring dan sejalan.

Oleh itu Kak Ain memang ternanti-nanti saat nak melepaskan stress. Caranya? Kak Ain akan pergi shopping! Jumaat malam Sabtu atau lebih glamor namanya dengan istilah Friday Nite adalah waktu yang paling ideal bagi semua orang melepaskan stress. Penat seminggu bekerja akan dilepaskan waktu ini.

Friday nite.. semua kopitiam penuh, tiket nak beli wayang beratur macam keretapi, pelanggan starbuck padat macam sardin.

Kak Ain pula ke mana agaknya waktu Friday Nite?

Kak Ain ke Pavillion di belakang office baru Kak Ain tu. Window shopping sahaja. Tapi sebenarnya window shopping ini boleh dianggap sebagai terapi. Semalam Kak Ain jumpa baju ini.


Cantik tak?

Kak Ain suka baju ni... potongannya unik, materialnya pun macam T-shirt, jadi memang sangat-sangat selesa. Tapi harganya? RM399! Mahal kan? Harganya sama dengan satu beg GUESS!

Dahulu Abah Kak Ain selalu pesan, berbelanja mengikut kemampuan sahaja. Sekarang Kak Ain ada penasihat baru, Cik Abang pula berpendapat kita tidak sepatutnya berfikir sebegitu kerana ia akan mematikan semangat untuk berjaya dalam hidup. Kita telah menyekat diri kita dari berfikir untuk berjaya. Lihat kaum lain mampu memiliki bangunan yang besar-besar, kereta yang besar, tetapi kita masih di takuk lama kerana berfikir kita tidak mampu.

Kita sepatutnya berfikir, dan bertanya soalan pada diri kita, bagaimana cara untuk aku mampu memiliki barang tersebut. Dengan cara ini, fikiran kita akan berputar seligat gasing memikirkan cara mendapatkan wang yang lebih untuk membeli barangan tersebut, seterusnya mendorong kita lebih berusaha.

Jadi, Kak Ain sedang berfikir, bagaimana caranya Kak Ain nak dapatkan duit lebih RM400 bulan hadapan? Jual Nasi Lemak? Tak makan tengahhari di pejabat? mmhhh mungkin adik-adik boleh bagi idea, tolong Kak Ain untuk beli baju tersebut. Boleh?

Yang Mahu Membeli,
AinMaisarah

24 comments:

aini said...

halu k.ain..i think kan akk ptt smpn duit gaji akk kat dlm bank.akk only gne kan ckit je tuk akk..kalo akk dh mmg ade duit kat dlm bank,akk gne la..hehehe..x pun kalo ssh2 sgt akk jual la pisang grg ke..hahaha..

solehah kd said...

salam kak ain..kite nih x le skola asrama penuh..tp kite sekola swasta...kite sekola kat sekolah menengah islam hidayah...klu kak ain tau sekola rendah/menengah islam al-amin gombak/kl,sekola tuh dr rangkaian musleh sepeti sekola kite jugak...hr 1st&2nd nih kan boring siket le sbb asik kene masok dewan sebb ade perhimpunan khas & ade beberape pengumuman untok perubahan skool...cube bace kat blog kite http://wonderskd.blogspot.com

nur zaidahtul aliah said...

kalo sayer la kan...sayer akan menyimpan duit raye taon lepas2...selalunyer sayer dapat dlm 100-200 lebih jerp...pastu sayer belila barang yg mahal2 sementare tgh kaye...kalo tgh kering kontang poket nie sayer ddk diam jer...he...he...he...

AinMaisarah said...

Salam semua!

Wah, seronok lah Kak Ain macam ni, Dapat nasihat dan saranan daripada adik-adik semua.

Aini,

Simpan duit gaji? Memang Kak Ain bercadang nak simpan duit gaji tu. Jadi Kak Ain nak dapatkan wang dari sumber lain. Itu yang pening kepala sikit. Mmhh jual goreng pisang bagus juga. Jual pada Cik Abang yang suka makan tu.

Solehah,

Kak Ain memang tahu sekolah Al-Amin tu. Bagus ke sekolah tu? Semua perempuan ke Solehah?

Nur Zaidatul Aliah,

Baru join blog Kak Ain ke? Selamat datang tau! Simpan dari duit raya pun bagus juga. Tapi Kak Ain nak beli bulan depan, takut habis stok.

Wasalam
AinMaisarah

aini said...

halu k.ain..wat per la jual kat c.abg akk tu.kalo ari2 akk jual kt dia,pokai la dia kak oi!!hahaha..sng2 akk wat keje amal la..cm sheila majid tu..mntk2 duit.

ila said...

klu saye la kak ain...
saye mls nak bli baju tu...
rase cam x bebaloi...
memang lawa...
tp kat pasar malam g lawa...
hahaha

ila said...

lagi pon baju tu ketat...
x sue ngan org islam...
hahaha

Anonymous said...

tul la kak ain...
kak ain selese ke pakai baju tu?

Anonymous said...

salam kak ain! saye baru aje habis baca 'aku mahu saiz s' ptg td. tu yg terlintas hati nak singgah blog akak mlm ni. last year baca buku 'aku mahu popular' tu, mmg nak jenguk2 gak blog akak tp ntah mcm mana angin ape yg dtg, terus terlupa. rasa mcm rugi sangat! :/

pasal baju ni kan.. saye suka bangat! cun! saye mmg minat jenis2 baju labuh yg cutting mcm tu ;) kalau guna duit raya tahun lepas pun mmg lebih dr cukup tapi masalahnya klu pelajar mcm saye ni nak beli baju mahal2 sgt buat ape la kan.. bukan ade special occasion ke ape ke kan. tak gitu? ;P

btw lepas dibaca komen2 terdahulu, teringin gak saya bg cadangan dkt akak. ape kata klu akak jual kuih? modal x byk, untung die kira memuaskan la. kuih ni ala2 kuih org jual time raya la gak. tp beza die, kuih ni klu org makan setahun mmg x jemu la! cayalah..ni resipi mak saye. akak try la yek.. ;)


bahan2 : 1. sekotak kellogs cornflakes.
2. 2 ketul butter
3. madu
4. gula
5. cake cups
6. hiasan ( raisins, crumbled cookies, badam etc)

cara2 : mula2, akak cari la periuk besar yg agak2 muat nak penuhkan sekotak cornflakes tu. then akak cairkan 2 ketul butter td dlm periuk td. bila da cair, masukkan madu 2 senduk + stgh senduk gula ( terpulang samada nak manis atau x. klu nak manis yg x bhy sgt, letak 3 senduk madu aje la.gula x yah). pastu kacau hingga sebati. bila da agak mcm 4-5 mnt gitu masukkan pulak cornflakes yg dah diramas2 sikit supaya x lah besar2 sgt. pastu gaul, gaul dan gaul. ingat! jgn sampai kat bawah tu hangit. gaul bg cornflakes tu sume dah disaluti dgn butter + madu tu. bila dah puas hati, angkat la.. bubuh dlm cake cups + tabur ape2 hiasan bg menarik sikit. then klu akak nk bg die rangup lg sikit, cake cups yg dah diisi tu boleh la ltk atas tray dan masukkan dlm oven. suhu die buat plg min. ltk dlm 5 mnt camtu je,takut hangus pulak.

okay! pastu dah boleh dimakan. senang kan? masa mula2 saye buat, bhgian bwh tu hangit + kene pulak marah dgn mak saye sbb x pandai agak2 periuk besar mana. sampai x boleh nak gaul psl kecik sgt. itu yg sampai hangit kat bawah tu. tp 2nd time saye buat, fuuh cun! sampai lps da habis seperiuk tu diisi dlm cake cups, rase nyesal klu x ratah sampai licin.. :B

okla. buat permulaan akak buat la utk family dulu. tanya pendapat diorg best ke x. tp klu nak jual tu, saye rasa mmg laku lah. tahun lepas pun adik saye bawak gi jual kat skola die. kwn sume berebut2 order. ++ modal utk permulaan tu mungkin byk sikit la sbb klu nak jual, akak kene beli tupperware gak kan. harga die, akak tetapkan la sendiri. ikut modal yg akak dah kuar. insyaAllah.. tercapailah impian akak nak miliki baju yg cantik tu. padan benoo dgn akak! (=

good luck!

p/s: kpd solehah kd, dulu saye skolah dkt SRIP AL-AMIN di subang jaya. tp skrg dgr khabar skola tu dah x de di selangor ni. cuma ade di melaka dgn negeri mana tah lg. mana tau klu2 kite ni ex-classmate! (;

Nadhira said...

saya rasa baju tu tak berbaloi ngan harga. mahal sangat. lagi bagus kalu k.ain beli kat kedai lain. lagi pun baju tu macam ketat sikit.

wassalam,
nadhira

solehah kd said...

kpd anonymous tuh, kite x penah denga lak skool tuh....dr rangkaian musleh ke?

Anonymous said...

kak ain tau x ape yang saya buat kalo x de duit,sy akan berniaga ape je, contoh baju lama,aiskrim ,gelang tgn buatan sendiri .lg pun bj yang kak ain sk 2 mhl sgt la.xbaik mmbazir tau,nnt bila dah lama2 x muat dah nk cmpk mana kan.kalo kak ain nk jgk tersrh duit kak ain .

aqilah said...

hi kak ain sy bdk baru kt cni.psl baju 2 sy pun sk tp mahal sgt la.ape kt kalo kak ain pegi jln2 kt psr malam kat sane bnyk yg murah2 x smpai rm50 pun.

aini said...

halu k.ain.emm..stlh d pk kan semula,btoi gak ape yg dorang ckp.x yah la bli bj tu.mmg cntk but its so expensive u know?nnti ble bj tu dah kecik nk wat ape ye x?so petmbg kan la blk ye..

p/s:jgn kecik ati or mrh kat kteorg ek?just nk bg pndpt.kalo akk nk jgk bli la..x hlg.lg pun tu kan duit akk kan?hehehe..

-hanis ushy- said...

Salam Kak Ain,

Cantik sangat baju tu!
Kak Ain agak,ada saiz Hanis tak?
;p
Kak Ain,bila peraduan Aku Mahu Buli tu diadakan?
Hanis tak sabar2 lar...

AinMaisarah said...

Kepada semua adik-adik,

Kak Ain memang terharu sungguh bila membaca komen adik-adik semua.

Kak Ain sedang pulun siapkan Impiana 2, ada lagi 50 muka surat.

Nanti Kak Ain nak jawab komen adik-adik satu persatu, tapi buat masa sekarang. Let me finish my Impiana dulu, nanti kena marah dengan editor. :-)

wasalam
AinMaisarah

ila said...

x pe la kak ain..
saye paham!!!

farihah said...

riha rasa akk patut simpan duit gaji akk..

ryha said...

ataupun buat part-time buat apa apa..

nur zaidahtul aliah said...

akk...kalo akk nk tau...sayer owang lame lar kat blog akk nie...dulu...sayer gune name virgo_aliah la...xkan k.ain x ingat kooot...xpela k.ain...sayer paham...k.ain kan byk keje yg nk disiapkan...so...mudah lper...wa...ha...ha...

ratu anis said...

akk lawalh bj akk
pnjm bleh
hihihihihihi
akk,blnjalh sy beli bj....
huhuhuhuhu
kt gi shopping
tp akk yg blanje
hahahahahah

Anonymous said...

akk cntk ah
jeles sy
hihihihihi
x de ah saje je....
akk pe kabo?
sehat?
sy d cni sht sejahtere
ok ah bye

AinMaisarah said...

Salam semua,

Kak AIn tak beli pun baju tersebut. Rasanya lebih baik Kak AIn simpan sahaja wang tu. Betul tak?

Tapi kalau wang tu dapat beli beg GUESS apa salahnya ye tak.

Huhuhu, harapnya CIk Abang tak baca mesej ni.

Wasalam
AinMaisarah

Shasha said...

huh?
tiket nak beli wayang?
best tu :P