24 June 2008

Mulakan Langkah Pertama Menjadi Penulis

Assalamualaikum semua pengunjung Rumah Pink,

Hari ini Kak Ain ingin mengumumkan satu projek dari pihak PTSOne. PTSOne akan menerbitkan satu buku iaitu Remaja@PTSOne. Buku ini akan diterbitkan sebanyak 10 ribu naskah sahaja sempena Hari Raya 2008 ini. Tahun depan, buku ini akan diterbitkan dengan isi yang berlainan.

Projek Menulis Cerpen Hari Raya.

PTSOne ingin mengajak semua pengunjung Rumah Pink untuk meluangkan masa menulis karangan yang ada kena mengena dengan Hari Raya. Kak Ain pasti semua orang ada pengalaman yang tidak dapat dilupakan pada Hari Raya.

Sekiranya anda ingin menjadi penulis, Kak Ain rasa ini adalah peluang yang terbaik untuk mengasah bakat masing-masing. Cerpen Hari Raya ini hanya 8-10 mukasurat sahaja. Satu hari tulis satu muka surat. InshaAllah, siaplah cerpen tersebut.

Untuk maklumat lanjut silalah ke laman web ini >>PTSOne<<

Buku yang pertama Kak Ain tulis adalah Aku Mahu Popular, semasa menulis buku tersebut Kak Ain sentiasa merasa was-was kerana tidak tahu adakah penulisan Kak Ain akan diterima pembaca. Nasib baik Kak Ain pernah menulis versi pendek cerita Aku Mahu Popular sepanjang 20 mukasurat. Dari situ Kak Ain dapat melihat penerimaan pembaca dan yang paling penting, ia meningkatkan keyakinan Kak Ain untuk menghabiskan buku Aku Mahu Popular sepanjang 230 mukasurat.

Jadi Kak Ain berharap semua yang membaca entri ini, agar mula menulis cerpen versi pendek ini. Manalah tahu sekiranya berjaya keluar di dalam buku Remaja@PTSOne, maka cerpen tersebut boleh dipanjangkan menjadi satu novel setebal Aku Mahu Popular.

Okay, jangan tidak mencuba pula. CUBA dahulu baru kita tahu. Ini adalah peluang terbaik, hantarkan karangan anda kepada editor PTSOne iaitu Kak Ann, ini e-melnya : nurismaliza@pts.com.my

Kak Ann adalah seorang yang baik lagi comel. Oleh itu jangan malu-malu sekiranya ingin bertanya kepada Kak Ann mengenai Projek Cerpen Hari Raya ini. Hantarkan tajuk serta ringkasan cerpen kepada Kak Ann dahulu untuk mendapat persetujuan editor.

Kak Ain pun diwajibkan menghantar satu cerpen Hari Raya, tarikh akhir menghantar cerpen tersebut adalah 7 Julai 2008. Ini adalah contoh tajuk dan ringkasan cerpen Kak Ain, harapnya Kak Ann akan terima.

RAYA PERTAMA ATAS LEBUHRAYA.

Mengisahkan Paei dan abangnya telah berjanji membawa kereta klasik ayah mereka pulang ke kampung bagi membawa pengantin lelaki pada hari raya kedua di Terengganu.

Kereta itu belum pernah digunakan untuk perjalanan jauh. Kereta tersadai di lebuhraya Karak.

Pelbagai dugaan telah mereka lalui, menarik kereta dengan lembu. Menanti mekanik sambil memasak lemang.

Paei dan abangnya bertekad walau apapun mereka akan menunaikan janji untuk membawa kereta klasik pulang ke kampung sebelum majlis pernikahan sepupu mereka.


Sesiapa di sini yang ada tajuk dan ringkasan cerpen Hari Raya yang hendak dikongsikan bersama? Sila masukkan dibahagian komen dibawah.

Yang Menyahut Cabaran Cerpen Hari Raya,
AinMaisarah

56 comments:

lola &the gang said...

bila boleh hantar cerpen tu kena buat berapa m/s?

::fatin:: said...

nilah masa yg fatin tunggu-tunggu..
thanks kak ain sebab inform ya!

solehah kd said...

waa~mau buat or x ek..hehehe..rase mcm mau sangat2..ahaks!

Aimi Nadhrah. said...
This comment has been removed by the author.
Aimi Nadhrah. said...

salam kak ain!

sy berminat nak sertai tawaran ni. dan saya memang adalah sedikit cerita yang saya karang sekadar suka-suka.

-Aku dan mercun.
aku, atau fadell karakter dalam cerita ini amat suka sekali bila raya hampir menjelma tiba. ini kerana pada masa inilah dia boleh bermain mercun!

nakalnya fadell dalam permainan mercun telah menyebabkan beberapa insiden dalam dua malam sebelum raya.

mercun meletup di tangan. rambut terbakar. baju terbakar. macam-macam.. hanya rumah sahaja yang tak terbakar.beberapa orang menjadi mangsa termasuk dirinya dan adik bongsu.

pada pagi raya, fadell memohon keampunan dan berjanji takkan bermain mercun lagi.

ini cuma lakaran kasar. mungkin jugak cerita ni berubah sikit, sebab masih on the road nak siap. ehehe.

ada satu lagi cerita saya terfikir ialah Raya VS SPM. sudah tentu ilhamnya saya dapat sempena spm yang bakal saya tempuhi selepas raya nanti. tengah cari jalan cerita yang baik. LOL. :P

AinMaisarah said...

Salam semua,

Iola,

Sila ke link yang Kak Ain berikan untuk maklumat lanjut. Kalau tak salah, kena hantar cerpen tersebut pada 2 Julai.

Sabtu Ahad ni memang kena pulun buat cerpan hari raya.

Fatin,

Haa.. mari sama-sama kita menulis cerpen ini. Harapnya cerpen Fatin akan tersiar bersama-sama dengan cerpen Kak Ain.

Solehah,

Jangan ragu-ragu lagi. Ambil kertas mulakan buat lakaran idea. Cuba lihat Cik Aimi tu. Dah siap ringkasan dah pun.

Aimi,

Memang best cerita mercun tu. Apa lagi mulalah menulis. Jangan risau sangat mengenai tatabahasa, nanti Kak Ann akan tolong perbaiki bahasa. Betul tak Kak Ann?

Wasalam
AinMaisarah

najwaamira said...

Salam kak Ain,

InsyaAllah,Mira akn sertai projek tu...HArap2 terpilih..

Sinopsis tu nanti ya...Huhu...X sabarnya!!!

irahazira said...

Alamak Kak Ain! 7 Julai tarikh akhir?? Sempat ke nak siapkan, ditambah dengan kesibukan study + sekolaaaah... Aiyoyo! =/

PMR + SPM betul kan Aimi!

Tak apalah, saya cuba juga sahut cabaran ni. Harapnya masa yang saya luangkan untuk menulis ni berbalas jugak dengan sesuatu yang bermanfaat pada masa hadapan :]

aLya tHe LiPaS said...

Assalamualaikum kak ain..
sebenarnya alya tak tau lg nk buat ke idak.. was was lah.. lgpun alya agak sibuk sekarang .. cuma INSYAALLAH alya akn try .. tp ia tak bermaksud alya dh confirm nk buat..

ann said...

Salam semua
Kepada yang berminat, boleh hantar sahaja cerpen raya masing-masing. Pasal tatabahasa tak perlu risau, nanti editor akan edit semula.
Hanya 20 cerpen yang terbaik akan diterima dan senarai penulis cerpen yang terpilih akan diumumkan dalam blog Pts One.

Kak Ann akan tunggu cerpen daripada adik-adik....

Aimi Nadhrah. said...

ira! betul! betul.
tengah tension sebenarnya tapi keinginan nak menghantar tu berkobar kot. :P

ann said...

Tarikh akhir menghantar cerpen pada 7hb Julai 2008.

Nampaknya ahli kelab Teman Tapi Mesra masih ramai yang belum menghantar cerpen mereka.

Cepat sahut cabaran!

Anonymous said...

salam,

saya memang berminat tapi tak ade masa la

mak suruh belajar..
tapi tak pe kalau ade lagi tolong inform tau...
saya teringin sangat.. inform tau

Sahira

Anonymous said...

K.AIn..

Ni tajuk cerpen and cnopsis..

Hari Raya Tanpamu

Qiyanah merupakan seorang gadis ceria.Kehilangam ibu tersayang, Puan Qasdina pada hari raya yang lalu akiba barah payudara benar-benar mendera perasaan Qiyanah.Ditambah pula dengan ayahnya yang kini lumpuh sejak dia terlibat di dalam kemalangan.Gadis 14 tahun ini terpaksa berkorban masa demi kehidupan adiknya. Bulan Puasa akhirnya tiba. Jika orang lain sedang menahan lapar sambil berehat, Qiyanah terpaksa membanting tulang membantu ayahnya. Hari Raya yang ditunggu menjelang tiba.Tanpa ibunya,Qiyanah menggagagahkan diri untuk bergembira...Jauh di sudut hatinya,dia masih merindui ibunya dan bersefih kerana menjalani hari raya sendirian...

Macam tulah lebih kurangnya ceritanya K.Ain...Sebelum saya antar kat K.Ann..sy nk antar kat K.Ain dulu bley yer..?Ni.no.fon saya 017-9816959...pasal pembelian buku tu yer...klu ade ape2..kol jer no.ni atau no.mak sya..012-9282959..


Kipas-Susah-Mati K.Ain:
Ammyza @ Hana

Anonymous said...

aku mahu tulis cerpen!huyahh!

Anonymous said...

aku mahu tulis cerpen!huyahh!

Nawal said...

ASSALAMUALAIKOM...KAK AIN SAYA MEMANG BRMINAT UTK MENJADI PENULIS SEHEBAT KAK AIN;D CUMANYA SAYA NK TAHU BILA TARIKH TUTUPNYE???SAYA SUDAHPUN MENYIAPKAN SATU CERITA YANG BERTAJUK'AKU DAN DYLAN'.K...LAH APE2HAL KAK AIN BLH MENGE-MEL SAYA DI SWEETANA_RAHILANA@YAHOO.COM.
WASSALAM...:b

Demi Lovato said...

As'kum kak Ain! Saya sebenarnya suka sgt tulis novel! Setakat nie kiter dah buat 3 novel sendiri. Saye tulis novel2 tu pon sesaje jer.

Tapi, tahun nie mungkin pembikinan novel ketiga saye tu slow ckit sbb tahun nie sayer ade peksa besar (PMR).

Kak Ain nak kitorang tulis cerpen, kan? Tapi, novel saye tu novel penuh cam novel2 kak Ain. Camne ek? Harap2 la kak Ain dpt mempertimbangkan perkara ini.

Nana penuh saye Fatin Damia Farhanah and nama pena sayer Hana Farhanah. Novel2 sayer adela...
> Kampus Rock
> Seputih Salju
>Misteria Histeria

Tapi novel2 tu bukan ade di pasaran atau dihanatar ke mana2 syarikat penulisan macan PTS One & KarnaDya. Kiter tulis pon sesaje.

Kawan kiter namanye Juelia Natasha (nickname die kat chatter box is dark angel) pown ade tulis satu novel macam Aku Mahu Popular turgh. Tapi, cam saye la... tulis sesaje... anyway saye hrp kak Ain dpt terima...... thanx...

Demi Lovato said...

[Sypnosis 'Misteria Histeria':]

Ia menceritakan tentang sekumpulan pelajar perempuan yang popular di SMK Sri Kelana. Mereka menggelarkan kupulan mereka itu sebagai The Fabulous Gurlz.

Ia dianggotai oleh:-
*Dania Ilya Liyana (Dania)
*Damia Lya Ilyana (Lya)
*Fitri Nurell Suraya (Riri)
*Gladys Lara Aprilianti (Gladys)
*Elyana Millia Cyrillia (Elyana)

The Fabulous Gurlz diketua oleh Riri manakala Lya sebagai penolong.
Lya dan Dania adalah kembar seiras. Setiap ahli kumpulan itu memakai gelang tangan getah yang bertulis 'Alwayz Be TFG'.

Demi Lovato said...

^^^^ sambungan

Kisah ini bermula apabila seorang pelajar baru yang cantik, kaya, bergaya dan bijak yang bernama Elyana datang ke SMK Sri Kelana. Riri merasakan bahawa Elyana bakal merampas kepopularitian kumpulan The Fabulous Gurlz. Riri dan Lya sedaya upaya memujuk Elyana masuk ke dalam kumpulan TFG itu dan akhirnya berjaya.

Sejak kemasukan Elyana dalam TFG, Dania merasakan dia disisihkan oleh ahli kumpulan itu, malah kakak kembarnya juga memulaukannya. Mereka juga selalu membuli Dania yang akhirnya membawa ke sebuah misteri yang tidak dapat dirungkai. Kini, hanya ahli2 TFG sahaja yang dapat merungkai misteri itu. Berjayakah mereka dalam merungkai misteri itu? Atau tidak? aKAN DATANG...

(macam movie la plak...)

Demi Lovato said...

NANTI KAK AIN MAISARAH TOLONG INFORMKAN, BLEY X? THANX....

DJ Farahani said...

Salam,


Yang Kak Ain Inform tu cerpen raya.

Kejora said...

Salam Ain ,ini sinopsis yang akak nak bagi.

-Kembara Raya-

Anis Nabila dibesarkan oleh ibu tanpa bapa selama 16 tahun , dan dia sering mendengar cerita mengenai prihatin seorang bapa dari jiran dan juga kawan baiknya Edy.
Edy amat mengagumi bapanya seorang yang penyayang, tegas dan sentiasa sering memberi nasihat.Ini membuatkan Anis amat merindui bapa yang dia tak pernah dia kenali,lalu nekad mencari bapanya untuk berhari raya buat pertama kalinya .
Berpandukan alamat dari belakang gambar perkahwinan ibunya, dia mengheret Edy dalam pencarian jejak kasih ini .Setelah mengharungi pahit manis perjalanan yang mencabar ini dia secara tak sengaja bertemu dengan seorang lelaki sudi membantu mencari bapanya.Tanpa di duga itu adah adik tirinya.

Fatihah said...

Assalamualaikum kak Ain..

Kak Ain..nama saya Nur Niya Fatyhah binti Dato'Sahidan..berusia 14 tahun..saya gemar membaca novel-novel hasil nukilan kreatif dan juga inovatif akak....

Kak Ain..
Oleh kerana saya gemar menceburkan diri dalam bidang penulisan,saya amat berminat untuk menghasilkan karya saya sendiri.Malangnya,saya masih tidak berkeyakinan.

Kak Ain..
saya ada satu permintaaan..Sekiranya saya meminta agar Kak Ain sudi menulis novel "Aku Mahu.." bersama saya,adakah Kak Ain akan bersetuju?

Kak Ain..
Sekiranya kak Ain bersetuju,silalah hantar email kepada saya.Begitu juga sekiranya Kak Ain tidak bersetuju.

darkness_mineko@yahoo.com

Sekian
Wassalam

(Saya mengharapkan jawapan akak dengan segera)

ezatty said...

saya memang da lame nk jadi p'nulis tp x yakin org akan suke cerita saya..
boleh x kak ain bantu saya

nur fatina said...

Assalammualaikum,kak Ain!!!Kak Ain,bleh tlng ke..sbenarnya,minat sye pda mulanya pda bhasa melayu tap kang cm minat pda bahasa inggeris..sbk lak tu urusan sekolah dan asrama..tlng ye..-.<

faramocha said...

sinopsis~

raya tinggal 3 jam sahaja lagi.tetapi,satu insiden telah menyebabkan semua orang dalam keluarga Tumijan telah kecoh.satu keluarga kembangan telah berkumpul.kelihatan anak encik tumijan yang bongsu telah tercedera akibat berlawan meriam buluh dan segala jenis dan arena mercun dengan jiran sebelah.

dia dibawa ke hospital dengan segera.malangnya dia telah 'meninggal dunia' terlebih dahulu. ianya disahkan sendiri oleh pak uda kami.kami semua berduka cita lantas pulang ke kampung semula.

pelbagai kejadian aneh yang berkaitan 'jenazah' paksu tadi telah berlaku.ada yang mendakwa paksu sudah kembali.apakah yang sedang berlaku?benarkah roh paksu sudah kembali?

~hai kak ain...saya fara..ini adalah serba sedikit sinopsis yang dapat saya tulis di sini..jika kak ain hendak menghubungi saya,sila add saya di fara_mocha@yahoo.com. cerita di atas merupakan cerita benar yang akan diingat sepanjang hidup kami sekeluarga.terima kasih.

Syuhada said...

Assalammualaikum, kak ain. saya syuhada dari jitra, kedah. saya memang minat untuk jadi penulis sejak dari kecik lagi. harap2 saya boleh menjadi seorang penulis yang hebat seperti kak ain suatu hari nanti.. hope kak ain boleh berikan saya tips-tips untuk menjadi seorang penulis yang berkaliber. disini saya sertakan nombor telefon saya kerana saya ada sedikit masalah peribadi yang ingin saya ckapkan. harap kak ain boleh membantu. 019-5210883.. syuhada..

Syuhada said...

akum.. boleh kak ain berikan cara-cara untuk menghantar novel pendek apabila siap. maslahnya saya tidak tahu apa alamatnya dan perlu dihantar di mana? harap kak ain boleh tolong..

Syuhada said...

asalammualaikum, kak ain.. disini saya ada satu sinopsis yang baru sahaja saya buat. hope kak ain boleh komen. tajuknya kegigihan

Liyana Amira, seorang gadis cacat yang terpaksa mengharungi hidup tanpa ayah dan ibunya di sisi. dia sering diperlekeh dan dipinggirkan oleh teman-temannya.Liyana Amira menyisihkan diri kerana sedar dia cacatk dan memalukan orang-orang yang hendak berkawan dengannya.namun,kehadiran seorang Sara, seorang pelajar baru, banyak memberikan dorongan kepadanya. Liyana Amira gembira kerana Sara sudi berkawan dengannya walaupun dirinya tidak sempurna seperti manusia lain. akhirnya, dengan berkat dan dorongan Sara, Amira Liyana berjaya menjadi salah seorang pelajar yang cemerlang dan disegani ramai.

mimi haziqah bte mohd hatta said...

alaa,, akak.... saye dh trlambat nak masuk pertandingan2!!!!!!! akak kao 2lis capen 2 leh x mengisahkan cinta???? sbb saye niew jenis ske uat novel cinta.. so leh x?? saye dh uat novel 2.. best cite dy kakkk

mimi haziqah bte mohd hatta said...

alaa,, akak.... saye dh trlambat nak masuk pertandingan2!!!!!!! akak kao 2lis capen 2 leh x mengisahkan cinta???? sbb saye niew jenis ske uat novel cinta.. so leh x?? saye dh uat novel 2.. best cite dy kakkk

eCahsNaz said...

kak ain..
saya dah minat ng novel2 kak ain..
semua kawan saya yang bagi saya bace..
disebabkan pmr dah habis,,saya pinjam kawan2 nye novel..hehehe
sekarang saya dah suke ng novel2 kak ain..<3
em,,saya pun nak jadi novelis jgak..macam kak ain..idea ada.tapi ayat tak geti nak buat..hehehe

Anis Diyana said...

Salam Kak Ain.
Saya berminat tulis novel 'n' cerpen. Buat pengetahuan Kak Ain, saya pernah menghantar cerpen 'Mawar untuk Emak' dan tersiar dlm majalah KAWAN.

Kalau bleh saya hendak berjinak-jinak dalam bidang penulisan novel pulak, but saya ada problem ckit.Saya ada idea hendak wat tpi susah hendak karang. Kak Ain bleh tlg saya x?

Kak Ain just send email to me:
lovelyana97@gmail.com

Anis Diyana said...

Ini novel yang dlm idea saya:
a)Farah Fauna
b)Diari Sahabat
c)I Love Kampung
d)Zetty

:::SINOPSIS I LOVE KAMPUNG:::

Kisah ini bermula apabila Shasha terpaksa meninggalkan bandaraya Kuala Lumpur kerana ibubapanya terpaksa menguruskan syarikat mereka diluar negara.Oleh kerana tiada sesiapa yang dpt menemani Shasha sepanjang ketiadaan mereka,ibubapa Shasha mengambil keputusan untuk memindahkan Shasha di kampung yang terletak di Kelantan.

Shasha Cecilia bt Dato Hassan Merican akan tinggal dikampung.Oh!Sungguh tidak sesuai dngn taraf hidupnya yg glamor!

Pelbagai peristiwa lucu yang dialami Shasha sepanjang berada di kampungnya.Mampukah Shasha bertahan tinggal dikampung selama setahun lamanya?Jangan lupa dapatkan sinopsis-sinopsis yg akan dtg..k. n_n

ct nur afiqah said...

assalamualaikum..
kak ain,pyh ker nk jd pnulis?mcm mana kak ain cari idea ye?

Eira Suke Oren said...

kak ain, bley x kak ain tlg nilai cite ni dan bls ke emel saya? << eirashaheera@gmail.com >>

" Pengunguman , Phia dapat Kad Merah dari GB . Semua org tolong jauhi diri dari Phia utk slamat kan diri !! "
Lalu berlarilah hamba2 ALLAH dari Phia yg akan menjadi mangsa buli GB .
bukan Guru Besar la. mane ader GB buli budak . Geng Buli la!!!

Geng Buli ni kalau nak tahu mmg dah byk buat pelajar berpindah sekolah kerana dibuli .
ntah ape nak jdailah dorang nieyh .
skati je nak buli anak org ... tapi korang jangan lawan . dorang ni anak VIP taw .
GB ni terdiri drpd beberapa org murid yang sgt ditakuti iaitu - Emel , Muzam , Edry dan Ezzat . Name pown dah klas .
klu dorang lalu , wajib bagi hormat , klu x , bersedialah utk dibuli .
mmg sume akn menikus bile tgk dorang .
tp sebelum dorang buli , korang masih sempat prepare SEHARI sbb dorang akan bg Kad Merah utk korang .
hmm , sempatke nak blajar Taekwando SEHARI ??

Hai , aku Eira . Phia ni besh fren aku mase kecik2 kat kampong dlu. mmg kiteorg ni rapat gler ...
mcm rambut ngan kulit kepala.
mcm gigi ngan gusi .
mcm kalkulator ngan nombor . Wakakakak ...
mmg Phia ni dtg dari family yang loaded SKET dari ak .
ak mmg mampu skolh kat kampong ni jerlah ... kat bandar mane bely ... yg ak nak citer ni pasal Phia yg jadi mangsa buli bab brani lwn GB ...
mmg Phia x p'nah bg hormat kat GB . pnah baling bola atas muka Emel ( Leader ) . mengutuk dpn2 pown penah. mmg brani ah !!! Tabik !!
tapi masalahnya , Phia ni dah dpt KAD MERAH . maknanya dye nak kena buli . nasib baiklah si Phia ni ade tali pinggang Taekwando .
Tali pinggang Putih !! OH NO !!!!
"Ko dah sedia ke minah ?"
"Ko ingat aku takut ke ?"
"X . ko x takut , babtu ko patut terima ni."
Phia ditumbuk . eh , Phia mengelak dari 2mbukan Emel.
"Brani ko yer ?"
"Ko yg ckp ak x takut . mestilah aku brani."
"how Dare You ."
"How dare ? 100% Dare . nape nak tkt ngan ko , ak tkt ngan Tuhan jelah ."
"Ok , now u wanna challenge me ? tunggulah esok ."
Berlalulah GB .Tibalah Mina .
"Sori Phia . aku x dpt tolong kau . ak takut."
"ah sudahlah . kwn ape mcm nieyh ? ko tkt dorang , tp ko x tkt Tuhan . dorang 2 bley bg kite sakit jelah, ALLAH bbley tentukan tpt kite Di AKHIRAT taw. "
"Sori ah Phia."
"Blah a lu ."
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Setitis mutiara jatuh dari kelopak mata Mina.
"Aku kehilangan seorang sahabat . sahabat yg setia."
2 , 3 , 4 , 100 ,1000 ,
x terkira jumlah titisan air mata Mina. Juga bilangan tisu yg telah dibazirkan. >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
"Mina,ak rindoo ko . nape ak mrh tadi?"
Suara hati diselang esakan Phia.
"Ni suma sbb ko GB . cyap lah ko ... my revenge is not over."
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
"Woi . Phia 2 canteq gark kan?"
"Huh giler ko. ko kene buli la Mel , bkn jatuh hati ..."
"Tp mmg ak ske dye."
"WHAT !!!!"

tlg ye?

* sy guna bahasa singkat. kalau ok, sy nak jd penulis dah akan betulkan bahasa tu. :)

EIEI ADI

utk eps seterusnya sila layari laman www.eieiadi.blogspot.com dan lawatlah blo saya di www.eiraminatoren.blogspot.com

( sy juga murid SSB )

hidayaa said...

kak ain ! bole bagi emel tak ? kak ain. nanti tgk la blog saya. k . terima kasih.
hidayamansor.blogspot.com

Nur Fatihah Mohd Radzi said...

salam 1 malaysia...
urmmm..k.ain,tehah minat gle ngan buku2 k.ain..sumenye gempak!!!...n tehah mint gak nk jdi pnulis..bley ke?mmg nk sgt...tpi,rgu2 courez x dew idea nk wat cane...huhu..ley x k.ain bg cdangan?

AnodCoco said...

salam. kak ain, cerpen 2 ade tarikh akhir x? kalo ade bagitau ek.

AnodCoco said...

salam. kak ain, saye nk jadik novelis mcm kak ain. saye ade jugak buat novel secara suka2. novel pertama yg mmg saye hajat sgt nk hantar ke pts bertajuk Seyuman Terakhir Untuk Sahabat. tp, failnyer dh hilang. (waaa...)saye x tau bile mase saye delete. novel ke-2 pulak b'tajuk Detektif Bertocang. yg ni mmg saye delete. hehehe... saye suke sgt pd kak ain. teruskn berusaha!!!

aisya said...

terer tu kak ain...saya pown nk jdik penulis,tpi tkowt mk ngn ayh x kasik..

sara_ikha said...

salam kak ain....saya dah siap kan cerita saya...tentang seorang budak yang baru melangkah masuk ke alam sekolah menengah...dia merasakan sekolah itu seperti neraka...hmm....macam mana nak hantar karya saya ini ya ??

qistina said...

assalamualaikum kak ain ....
saya sebenarnya dalam proses membuat sebuah novel mini ... saya ingin menyertai tawaran ini .... tapi saya baru 11 tahun .... tawaran ini terbuka kepada semua ke?

ira said...

sy pun b'minat sgt untk jd penulis...
br semalam saya send ke email ptsone@pts.com.my
tajuk nya "Not Alone"
hrp2 diorang akn reply.. ^^
amin ~
apa2 pun, saya suka sgt3 cara penulisan kak ain..

cik cherry ♥ said...

Kak Ain, Saya dah siapkan sinopsis(kononnya) Aku mahu (blank) tu.. tapi smpai 1067 patah perkataan... saya x pndai sangat buat sinopsis ni.. pndai buat criter terus jer.. tak pndai nak pendekkan story.. errmm.. kna trima ke cam tu kak ain? terlebih sudaa... Takpe ker? kalau x boleh, sye tak dapat hantar.. saya dh ber usaha nk pendekkan tapi camtu jugak pnjgnya..ok ker?

Yang tulus Ikhlas,

Nurul Asyiqin (nama facebook) *mesejla kak ain.. boleh atau tidak.. tapi kalau x de masa.. x paksa tau..

lailan safina said...

Kak Ain,saya dah buat cerita tapi sinopsis belum buat lagilah..huhu :"(

Nur Athirah Anati said...

Assalamualaikum..Kak Ain,saya ada tulis satu cerita tentang vampire..Kawan-kawan semua suruh saya hantarkan skrip itu..Tapi..Saya nak cari penerbit yang boleh terima...Mungkin sikit aja...Kak Ain tolong beri saya web ehh?Terima kasih banyak-banyak!

Farhana Mjb said...

kak Ain, saye ade tulis satu novel bertajuk gelagat Smk.... tapi saye baru 11 tahun....sinopsisnya:

Mengisahkan tiga beradik: Tengku Idzzrin Ilya, Tengku Idzzrin Ilyana dan Tengku Idzzrin Ilyani. Ilya si kacak, Ilyana si cantik dan gedik, Ilyani pula si baik yang suke menunjuk-nunjuk.Mampukah mereka menggugat dunia??

Afina Ppyong said...

Assalamualaikum Kak Ain,
Saya Afina...dalam minggu ini, saya ada mengarang novel ciptaan saya...kalau novel itu sudah siap sepenuhnya...saya mahu hantar dimana ya..?? Kalau kak Ain tahu, kak Ain boleh tak beri saya almatnya..??

kIA zaKIa said...

kak ain..
saya ni baru 13 tahun...
saya suka menulis..
saya pon nak jd penulis cam akak...
hari ni...saya ade projek..(cikgu skolah yg bg)...tajuk tntg
TOKOH YG SAYA SNJUNGI..
akak tau x sape tokoh saye...
tokoh saye adelah..
kak AIN MAISARAH...
harap akak boleh beri tunjuk ajar..(itu pon klu akak sudi)...

kIA zaKIa said...

kak ain...
saye ni baru 13 tahun..
tapi saye suke sngt menulis...
cite2 saye nk jd penulis cam akak..
minggu lps,cikgu ade bg satu projek..tajuk TOKOH YG SAYE SNJUNGI..
akak tau x sape tokoh saye..
kak AIN MAISARAH tau..
saye harap sngt akak boleh beri tunjuk ajar dkt saye...(itu pon kalau akak sudi)...

kIA zaKIa said...

kak ain..
saya ni baru 13 tahun...
saya suka menulis..
saya pon nak jd penulis cam akak...
hari ni...saya ade projek..(cikgu skolah yg bg)...tajuk tntg
TOKOH YG SAYA SNJUNGI..
akak tau x sape tokoh saye...
tokoh saye adelah..
kak AIN MAISARAH...
harap akak boleh beri tunjuk ajar..(itu pon klu akak sudi)...

Siti Rahmah said...

askum, kak ain....sye ade cite, blum siap agy. Kak ain...mcm ne nk cntik kn cite tu dlm novel...sye nie ske imaginasi....dlm imaginasi sye nie plik ckit.....klau nnti sye msej kak ain bleh kew???? kew kak ain dh tkar no????

Aina Shahrizal said...

Kak Ain.Saya ada tulis novel antara maya dan maira..tapi novel tu pasal cinta..bukan cinta sejati..cumer main pakwe makwe jer....bole ker saya antar novel tuh??

Aina Shahrizal said...

Kak Ain.Saya ada tulis novel antara maya dan maira..tapi novel tu pasal cinta..bukan cinta sejati..cumer main pakwe makwe jer....bole ker saya antar novel tuh??