31 January 2009

AinMaisarah Mahu Norwegian Forest Cat!

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Tadi Kak Ain menonton Majalah Tiga sambil-sambil lipat kain yang menimbun tinggi.

Minggu ini ada cerita tentang kucing! AinMaisarah memang suka kucing!

Kak Ain memang dari dulu teringin sangat nak bela kucing baka Norwegian Forest. Norwegian Forest ini bulunya sangat-sangat tebal. Ia punya dua lapisan bulu dan kalis air bagi menyesuaikan diri dengan habitat asalnya di tempat bersalji.

(Anggunnya kucing serba putih ni!)


Norwegian Forest juga bersaiz besar, mencapai 10kg - 12kg (macam seguni beras JATI 10kg)


Selain Norwegian Forest, Kak Ain suka juga cuci mata melihat spesies kucing yang lain. Ini kucing baka Scottish Fold. Alaaa... telinga pendek comel!


Ini pula Devon Rex. Ah! Telinganya jenis capang pula! Tapi Kak Ain suka-suka-suka!


Ini baka Japanese Bobtail. Tak ada ekor! =D


Kucing Javanese (nama glamor) atau Jawa (nama tempatan) ini pula mempunyai leher yang sangat jinjang. Sesuai sangat jadi model rantai Habib Jewels!


Ini baka Persian atau Parsi. Hmm... muka kucing Parsi ni nampak macam tak friendly kan? Mukanya masam! =(


Dalam banyak-banyak, Kak Ain rasa baka kucing Ragdoll sangat ayu wajahnya. Oh! Tergoda!


Ini pula namanya LaPerm. Hisk... serabut sungguh kucing ni! Kalau Kak Ain jumpa, siaplah Kak Ain sikat-sikat supaya hensem bergaya!


Kucing kurus ini pula baka Oriental. Hmm... Kak Ain tak suka kucing yang kurus macam tak cukup makan ni. Nanti silap-silap orang kata Kak Ain tak pandai jaga kucing!


Ini satu lagi baka kucing yang terlebih diet. Pergh... memang saiz XS! Namanya Cornish Rex.


Gambar akhir sekali ini adalah kucing eksotik baka Sphynx. Kucing ini tentu disukai oleh ibu-ibu di rumah kerana tiada bulu kucing yang akan gugur dan mengotori permaidani & perabot sebabnya.... kucing ini tiada bulu langsung!



Okey, itu sahajalah sesi pembelajaran baka kucing buat malam ini. Di lain entri, Kak Ain akan masukkan baka kucing lain pula.

Hmmm.... tiba-tiba datang idea nak tulis novel Aku Mahu Kucing Doraemon =D

Salam Sayang,
AinMaisarah
p/s: Kredit gambar kepada Chanan & Helni

34 comments:

najwaamira said...

Aww,comelnya kucing2 tu!

Sakinah.. said...

hmm..
bguslah...
menimba ilmu kami semuaa
ehaks!

Sara said...

hikk.. comelnya semua kucing tu =D aduhh, tiba-tiba terasa nak bela kucing pula =P

asma said...

kak ain, kucing yang pertama tuuu paling comel ;D hehe tp for me,kalau nk pgg kucing tuuu, geli && takot.

Norhasimah said...
This comment has been removed by the author.
DoRaeMoN_LoVeR said...

waa... comelnyer kucing2 2... klu kak ain nak tulis novel pasal doraemon, sy sokong 100%!!


(~^0^~)/ ~ganbatte!!~ \(=^0'=)

Shasha said...

hehe,
comel2 kucing2 tu,
tp pelik2 sikit laa :D

♥ FaRiSaH AdRiAnA ♥ said...

alahaii...comel2 la kucing tuh semua..!!
Kak Ain..bgs lorh Kak Ain wat buku tuh..ahakz..!!

ayunidiyana said...

ooooh....
yuni ada kucing. Nama dia Shiba.
tak tahu apa
Ahakz.

marjan said...

comeinyer kucing tuh
tp takut nak pegang
bulu kucing tuh bersinar memanjang
ahaks..

Batrisyia said...

Salam Kak Ain..

Wah!!Anggun sungguh kucing baka Norwegian Forest tu!!!!Rasa mcm nak peluk2 je kucing tu!!
Kucing baka Ragdoll tu pun cantik!!

Rasanya mcm nak baring je atas kucing baka Norwegian Forest ngan kucing baka Ragdoll tu!!!!!

Husna said...

salam kak ain...
buat pengetahuan kak ain,,saya jugak peminat kucing..pantang tengok kucing..lebih lebih lagi anak kucing..tapi saya lebih prefer kucing tempatan punya(demi menyokong kempen kerajaan..!)
tapi kucing baka Ragdoll memang cute..saya paling tak gemar kucing Parsi.,mesti kak ain tau sebabnya..
hemm,nampaknya saya ada member untuk menubuhkan group kucing hulk kan kak ain!!

zuhaidah said...

suke jgak kucing Ragdol tu
nampak comel sgt! =)

p/s-sedih mengenangkan kuceng yg dibela selama 8 tahun da arwah bulan lepas :(

Husna said...

sesiapa yang mahu lihat kucing husna..,silalah jenguk blog..
http://husna2608-mydiary.blogspot.com
tajuknya 'about tiger'(nama manja kucing husna)..
kucing husna kucing biasa je..warna pun hitam putih...tapi yang paling penting,,ia tempatan!!
kak ain dan kawan-kawan dijemput!!
jadi lah pengikut sekali yerk!!jangan lupa komen!=D

star dazzle said...

cutelah smua kucing tu kak ain,

PiNkY MiNkY | alisa said...

Kalau Kak Ain nak tau, saya pun ada kucing Ragdoll. Bulu badannya takdelah tebal sangat, tapi ekornya tebal sangat! :D

DoRaEmOn said...

kalau nak tulis boleh je,saya setuju sekali.saya sokong.

Wassalam,
thedoraemon

aLyaLya laLala ... said...

Kak Ainnnnnnn !


Geramnya nengok kucing Scottish Fold tuuu ! Arrghh ! Kalau Alya jumpa kucing tu , siaplahhh ~~

Hoho =p

Aimi Nadhrah. said...

hahaha!lama sudah x drop komen kat blog kak ain.
sy ada kucing persian cat.
dua ekor yg buntal. :P

P/s: kak ain, saya masih blum dpt hadiah AKU MAHU lagi. :(

Shasha~Acha said...

comel kucing tu tapi saya tak suka kucing la.....
takut...

hiDayah said...

cuba tgk betul2 baka Cornish Rex thuh. mcm kangaroo gaya dia. hehe.

syerah jea, said...

comel gila kuciong kucing tuh.
tapi yang takde bulu tak. huhu

bunga yang harum said...

comelnya kucing2 tu!!! Kecuali kucing yang takde bulu tu, nmpk cam tikus! Mmg sesuai diberi nama Sphynx!

Sye stuju ngan kak ain, kucing ragdoll tu paling cute, comel n pretty!

aQMa said...

cute!!

Hidayah said...

Kak Ain,kucing devon rest(betulke ejaan)tu macam patung je.Cute!hehe.erm,saya suka sangat yang javaneese tu.nampak stylo!=p

f@ original said...

smuanyer comey...
ade beberape kucing je yg x brpae sy ske..
ape2 pon kbanyakannye comey..

asha shahida said...

worr!! cantex betullah Norwegian Forest cat tu!

Tentu mahal harganya bukan??

♥.fAr_tEeN.96.♥ said...

Kak Ain! Skali tgk kucing Parsi tu muka dia macam Bull dog... Tapi kucing Ragdoll tu paling cute!! I love it! Hehehe

#Farah Hanum said...

salam kak ain...
Hanum pun ada kucing yang baka spynx ngan parsi...tapi yang spynx tu...dah campur jadik die ade bulu tapi tinggi....nanti kalau ade masa hanum hanta gamba tu untuk kak ain...ataupun saya letak kat blog saye:P memang semua tu kucing nye...comel yang paling saya suka yang teling capang,norwegian forest,ngan ragdolll ayu,cantik dan mantap....

wassallam....
farah hanum

marjan said...

asslamualaikum kak ain

kucing yg baka sphyns tuh geli lah marjan tengok dah ler x dew blu
mcm bayi kan kucing tuh

oReyLeu said...

comelnya semua kucing2 tuh....!!!
yg saya tahu kucing sphynx tu suka panjat bahu orang...
tp tak best la takde bulu..sayasuka kucing Norwegian Forest tu..
betul tak ejaan tu??
apaper jela tapi gebu!!
bagusla kak ain ada idea...
boleh baca buku kak ain lagi..hehe

fizzy_world98 said...

comelnya kucing itu!!!!!SO CUTE!!!

nurul huda ibrahim said...

kak ain!!sebenarnya huda dah ade kucing ragdoll tuh....

aBcDe said...

kucing yg last skali tu. ishh. gelinye.