25 August 2008

UPSR & Ramadhan Kian Menjelma

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua.

Salam hari Khamis. 28 Ogos 2008. Semakin hari semakin menghampiri Ramadhan. Semakin hari juga makin dekat dengan tarikh-tarikh peperiksaan penting iaitu UPSR, PMR dan SPM.

Kak Ain ada menerima satu e-mel dari ahli Kelab Teman Tapi Mesra yang menyatakan kegelisahan yang dialami.

Assalamualaikum Kak Ain.

Maaf kerana menggangu Kak Ain yang sedang sibuk. Harap Kak Ain membaca emel ini sehingga habis.

Kak Ain,

Peperiksaan UPSR bakal tiba pada 9/9/2008 akan datang. Saya mula berasa gerun dan tidak yakin menjawab soalan oleh kerana pelajaran yang telah dihafal mudah hilang dari otak.

Sudah menjadi rutin harian saya pergi ke sekolah kebangsaan pada waktu pagi dan ke sekolah agama pada waktu petang. Pada hari Isnin dan Jumaat, ada tuisyen pula. Betul-betul selepas habis waktu persekolahan agama. Adalah menjadi kelaziman bagi saya menghafaz pelajaran yang telah diajar guru pada waktu itu juga dan berusaha untuk menyimpannya dalam otak saya.

Namun, jika saya menghafal sesuatu pelajaran di sekolah kebangsaan, perkara-perkara itu akan hilang begitu sahaja jika saya belajar sesuatu yang baharu di sekolah agama. Oleh sebab pelajaran di sekolah agama lebih sukar, saya lebih banyak berfikir dan pelajaran sekolah kebangsaan yang dihafal telah hilang. Begitu jugalah peristiwanya jika saya ada kelas malam. Kadang-kadang, saya berasa begitu tertekan dan mula berputus asa.

Jika saya pergi mencari ketenangan saperti bercuti berrsama keluarga, entah mengapa, semasa bercuti pasti teringat akan perkara-perkara yang menyebabkan saya tertekan dan pasti tidak dapat berehat dengan aman.

Oleh sebab itulah saya kurang berkeyakinan menhadapi soalan UPSR nanti. Saya mengharapkan doa Kak Ain agar saya berjaya dalam peperiksaan besar yang kali pertama saya akan tempuhi ini. Saya minta agar Kak Ain mafkan segala kesalahan yang pernah saya lakukan pada Kak Ain secara sengaja atau tidak seperti terumpat Kak Ain atau tertulis ayat yang menyakitkan hati Kak Ain semasa menghantar komen di Rumah Pink atau e-mel.


Salam gerun,
Nurul Farhana @ Farah


Aduh! Kak Ain pun berdebar-debar bila mengetahui UPSR hanya tinggal 12 hari lagi menjenguk muka pintu kalendar. Kak Ain tumpang doakan dari jauh. Moga-moga Cik Adik Farah dan calon-calon UPSR lain ditenangkan hati, dibukakan minda dan dipermudahkan menjawab soalan-soalan UPSR.

Kepada rakan-rakan lain, apa kata kita sama-sama bantu dengan berkongsi tips-tips kecemasan buat para calon UPSR? Boleh juga letakkan kata-kata semangat dan ucapan selamat di bahagian komen.

Salam Sayang,
AinMaisarah

26 comments:

ALyA WoNdErS said...

Salam Kak Ain,
Kalau mahu tips, boleh cari di internet, ada banyak. Alya tak retilah nak nasihat orang ni :P Cuma nak cakap Good Luck untuk candidates UPSR tahun 2008.

Do The Best!

abby said...

ha'ah lar..abby pon nk ckp GOOD luck kat farah atau "kak farah"...hehe...

abby said...

1 lg SELAMAT BERPUASA SEMUA...!!

abby ambil kesempatan ni untok diet
..hehe...

SELAMAT BERPUASA JUGA KAK AIN..! :)

najwaamira said...

Ok,

Gud luck to all UPSR candidates..Erm tips?Study smart,not study hard sbenarnya..

Banyakkan baca Al-Quran dan buat solat hajat..Mkn mknn yg berkhasiat..Mcm kismis/kurma..InsyaAllah boleh..buat..

Selamat Berpuasa!

najwaamira said...

Do the best and beat the rest!

ALyA WoNdErS said...

Kalau nak makan kismis kena makan masa sahurlah. Hehe :D Kan UPSR masa puasa, hermm ...

Anonymous said...

Eleh..poyonye si farah ni...
UPSR tu senang jelah..
x pyhlh pk bnyk2..
tenang aje..cool beb..
nk stress2 ape kehe..bru UPSR,blom SPM..
Agknye klu SPM, mti kering die ni..tenang sje..soalan tak susahlah..

Ikhlas dr;
org yg kte UPSR tu senang...

Anonymous said...

najwa amira pon 1..
poyo jerk lebeyh..
mcm bgos je nk nasihatkn org..
hang ada pengalaman ke??
bnyk ckp plak die..

My OwN wOrLd... said...

salam kak ain,
saye akn menduduki upsr...nadiah ucap kan semoga berjaya farah!!.. dan selamt berpuasa..banyakkan amal ibadah...

Anonymous said...

Salam Kak Ain,

Saya pun ambil UPSR tahun ni and PSRA kat sekolah agama.Saya risau sbb markah trial saya 4 A 1 B and A tu adalah A2. Penulisan 77.Saya dan kawan sebaris saya pun dapt B jugak.Tapi ada seorang kwn saya kata mungkin sengaja cikgu letak supaya kita orang akan melipat gandakan usaha kita orang.Tapi asyik tumpukan Sains jer.Lagi satu,saya ada masalah sikit dgn kwn saya seorang ni.Kita orang selalu bergaduh disebabkan markah siapa lebih tinggi.Dah sampai tahap menjerit.Saya OK jer sbb saya ada masa untuk merehatkan diri saya.

Saya harap semua yg mengambil UPSR tenangkan diri and berjaya dlm UPSR and kpd Kakak yg ambil SPM and PMR didoakan juga berjaya.

Salam dpd yg akn mengabil UPSR juga,
Irah aka Zafirah.

AinMaisarah said...

Salam Alya,
Tahun depan giliran Alya ambil UPSR kan? Tahun ini Alya doakan dulu calon-calon UPSR 2008 ye!

Salam Abby,
Kak Ain pun berazam nak diet juga bulan Ramadhan ni =D Kalau boleh Kak Ain tak mahu buka puasa makan banyak-banyak. Harapnya kerja penulisan Kak Ain juga berkurangan di bulan Ramadhan.

Salam Najwa,
Bagus tips tu. Kak Ain pun bersetuju. Selain persiapan mental dan fizikal, aspek rohani juga mesti diambil kira. Tahun depan Najwa UPSR pula, kan?

Salam Anonymous,
Kak Ain harap Anonymous lebih bersikap berani dan beritahu nama juga link blog jika ada. Apabila kita melontarkan pendapat, kita harus bertanggungjawab atas apa yang dikata. Kak Ain nak tahu juga siapa Anonymous yang kata peperiksaan UPSR ni senang sangat sampai tak payah berfikir. Perkenalkanlah diri pada semua ye!

Salam Nadiah,
Selamat menduduki UPSR Kak Ain ucapkan! Semoga beroleh kejayaan yang cemerlang, gemilang dan terbilang, InsyaAllah. =D

Dear Irah,
Dulu Kak Ain ingat lagi. Markah percubaan UPSR Kak Ain pun 3A 1B. Punyalah meraung-raung bergolek-golek bila balik rumah. Tambah pula Kak Ain dapat B dalam subjek matematik. Sejak itu Kak Ain banyak buat latihan matematik. Kak Ain dahulukan matematik dalam setiap ulangkaji. Alhamdulillah, dalam peperiksaan sebenar.. Kak Ain tak meraung dan tergolek lagi. Kak Ain harap Irah juga akan begitu juga. Jangan mudah putus asa ye!

Salam Sayang,
AinMaisarah

aini said...

salam

x2ally kite/akk nk ucapkan GOOD LUCK kay u all yg nak exam UPSR yg akn menjelma x lame lg tu..

harap2 semua dh ready giler2 dari segi fizikal n mental..

tips nye kacang je..
bnyk2 kan berdoa,yakin dgn jwpn sendiri,byk buat latihan..

skola agme n pagi jgn dicampur adukkan..
selesaikan satu2 dl..dh abeh UPSR baru la PSRA..
hafal la giler2..
kalo campur mmg la otk stress..

ok..pnjg plak..hahhaa..

AnGeL DeViLiA said...

Kak ain..Ima ni salah satu calon UPSR tahun ni..berbanyak terima kasih di atas doa kak ain tu..Ima tersangat-sangat hargainya...Ima pn dh tukar nickname...hi..hi..anyway..gud luck 4 all UPSR candidates including me!!Oh,ya..kak ain dh bace emel yg Ima htr?Ima dh gune emel baru..and mungkin..ini adlah komen terakhir Ima sehingga berakhirnye ujian UPSR..:-(

Truly Malaysian said...

Kak Ain,saya pun nak minta maaf kalau ada tulisan saya di Message Board tu menyinggung perasaan Kak Ain.Saya semakin jadi berdebar-debar sebab tinggal 10 hari nak UPSR.

NUR ALIA said...

Slm sume..
sebgei bukti yg aku berani,cek it out my blog..aku bertanggungjwb ats ape yg aku ckp ye..btollah UPSR tu senang..aku dh nk SPM dh pon..

Kak Ain sygs...
sye bertanggungjwb dgn ape yg sye kte yer...
UPSR=5A
PMR=7A 1B
SPM trial=7A1 2A2 1B3

post komen ni sbb bkan nk berlgk, cme nk buktikan yg UPSR tu senang sje...dan juga BERTANGGUNGJAWAB dgn ape yg aku ckp...

dgr tuh....

slm berani;
anonymous = nur alia

tak percaye ALIA???! said...

Salam Anonymous!

Aku rasa ko bukan berani & btanggungjwb. Aku dh pergi blog tu.. tk ada gambar pn!

blhlah ckp nama kononlah alia bla.. bla..bla.. bla.. bla...

nak berani scan semua slip keputusan tu... baru aku percaye!

AKuPunBoleh said...

Poyo je Nur Alia ni

blog pun baru bukak. sapa pun blh buat. hang ingat bebudak sini bodo ke?

setakat bukak blog baru dah cakap berani...piiiraahhh!

otak je cerdik, budi bahasa takdak.. sama le ngan aku, tp aku buat mcm ni sbb bengang ngan org mcm bagus mcm ko tu.

org tak pandang tau klu takdak budi bahasa.

chow dulu,
Akupunboleh jadi poyo klu nak.

fazlin said...

askum..
fazlin pon akn menduduki UPSR gak...
bimbamng yang teramat sangat hanya tuhan jer yang tahu..so..fazlin nak ucapkan buat yang terbaik untuk semua calon upsr termasuk diri fazlin keh...
nanti abes upsr kita bincang sama2 n main puas2...
study first..
huhhuuhuhu
we can do it!!!
gambate!!

ALyA WoNdErS said...

Buat Anonymous,
PMR 7A 1B tu pun nak berlagak ker,
Allah tarik balik kepandaian tu baru tau, kan?
Tu belum dapat 8A lagi kat PMR, kalau tidak, mesti cik anonymous ni lagi tinggi lah hidungnya...

(Sorry ekk Kak Ain !! )

abby said...

FARAH BELI LAR BUKU KAWAN ..... DALAM TU ADER TIPS UNTOK MENGHADAPI PPRIKSAAN

imah ammran said...

Salam Semua...

Kepada semua yang akan menghadapi UPSR, GOOD LUCK okieyh.. Jangan tension-tension sgt...
DO THE BEST! ;D

Kepada semua umat Islam pula, SELAMAT MENYAMBUT RAMADHAN AL-MUBARAK.. Sempena bulan yang mulia ini, marilah kita bermaaf-maafan dan buangkan semua sifat buruk yeh(ditujukan khas untuk cik nur alia)..

Kepada cik 'nur alia' atau ape sahajalah...
Mungkin anda pernah berjaya dalam UPSR satu masa dahulu..
Tapi ingat, belum tentu anda masih boleh berjaya sekarang ye..
Kalau nak kata UPSR 5A tu, saya pun pernah rasa benda yang sama juga..
So, kesimpulannya, janganlah berlagak!

Over pula sye punye komen ini..;P

~IMAH~

Anonymous said...

assalamualaikum...
kepada cik 'nur alia'
tahniah kerna mendapat 5A dlm UPSR..
walaupun cik 'nur alia' mendapat 5A..x bermakna cik 'nur alia' pandai dan boleh mengatakan UPSR itu senang...
saya rasa,tentu cik 'nur alia' mengulangkaji pelajaran sebelum UPSR bermula...

yang benar
manusiadimukabumi

Anonymous said...

kepada yang mengambil UPSR...
selamat maju jaya.
bersedia sebelum memulakan UPSR..
janganlah last minute baru nk ulangkaji n masih belum bersedia utk menghadapi UPSR..
selesai solat...berdoalah kepada Allah..moga2 cemerlang dlm UPSR.
sentiasa berfikir positif semasa UPSR..yakin yang anda mampu lakukannya... :D

yang benar
manusiadimukabumi

Truly Malaysian said...

betul cakap kawan-kawan bloggersku..dah dapat 5A UPSR tu jangan sombong...takut kalau-kalau SPM takde satu pun yang lulus.Macam mane?Menangis keluar air mata darah pun tak boleh nak buat apa..Saya ni kira sedang berbudi bahasa.Kalau nak suruh saya berkasar.No hal..

HSBQ said...

1) Nama Penuh :Afiqah Hanis
2) Nick Name :Afiqah
3) Umur :10 tahun
4) Tempat tinggal : Selangor TTDI Jaya
5) Alamat Blog atau Email :www.afiqahhanis.blogspot.com / www.thegirlsgroup.blogdpot.com

cik anod said...

Assalamualaikum, Kak Ain. Macam mana nak daftar sebagai ahli kelab teman tapi mesra?