29 May 2011

PERTANDINGAN MENULIS SINOPSIS NOVEL AKU MAHU

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

IDEA MENJADI NOVEL
Ramai rakan Facebook mencadangkan idea kepada AinMaisarah agar dapat dijadikan novel. Oleh itu hari ini AinMaisarah membuka seluas-luasnya peluang untuk para pembaca mencadangkan idea melalui pertandingan menulis sinopsis novel Aku Mahu. Pemenang akan menerima hadiah dan ideanya akan dinilai untuk dijadikan novel.

SINOPSIS AKU MAHU
Apa yang perlu anda buat? Cari idea cerita untuk novel Aku Mahu yang seterusnya. Cadangkan satu tajuk baru dalam siri "Aku Mahu". Contohya, Aku Mahu Ke Bulan. Kemudian karangkan sinopsis yang menceritakan keseluruhan idea cerita "Aku Mahu Ke Bulan" tersebut dalam 350-450 patah perkataan. Hantarkan kepada editor kami di sinopsisakumahu@gmail.com beserta butiran diri. Itu sahaja.

TIP SINOPSIS YANG BAIK
Sinopsis mesti ditulis menggunakan bahasa melayu dan panjangnya mestilah dalam 350-450 patah perkataan. Sinopsis adalah ringkasan cerita kepada sebuah novel. Ia memberikan gambaran penuh keseluruhan cerita yang bakal dijadikan novel. Sinopsis ini menceritakan semua elemen penting, rahsia dan kejutan yang bakal ditulis ke dalam novel. Gunakan bahasa yang mudah difahami. Terangkan idea-idea hebat, keunikan tema, kelainan yang menjadikan cerita anda ini bakal disukai pembaca. Paling penting sinopsis ini mesti mempengaruhi editor supaya menerbitkan novel kita. Opps lupa pula, dalam sinopsis tiada dialog.

WATAK-WATAK
  1. Watak-watak mestilah pelajar Sekolah Sri Bangsar.
  2. Boleh menggunakan watak-watak yang telah dicipta oleh AinMaisarah.
  3. Boleh menggunakan watak-watak lain ciptaan sendiri.
  4. Tidak boleh mengubah atau mematikan watak yang sedia ada.
PEMILIHAN PEMENANG
Pemenang akan dipilih melalui pengiraan markah oleh juri awam dan juri khas. 40% daripada juri awam iaitu terdiri daripada semua rakan Facebook AinMaisarah. 60% daripada 3 orang juri khas, editor kanan, AinMaisarah dan Pengurus AinMaisarah.

HADIAH PERTANDINGAN
Pemenang pertama : Buku PTS bernilai RM200
Pemenang kedua : Buku PTS bernilai RM100
Pemenang ketiga : Buku PTS bernilai RM50

SYARAT-SYARAT PENYERTAAN
Pertandingan ini bolehdisertai oleh semua orang tidak mengira umur, bangsa atau kewarganegaraan. Paling penting, sinopsis ini ditulis di dalam bahasa melayu dan tidak menggunakan perkataan-perkataan singkat seperti bahasa SMS. Contohnya : dgn, spt, sy dan pelbagai perkataan singkat lagi.

RINGKASAN MAKLUMAT PERTANDINGAN
Tarikh tutup : 6 Jun 2011
Tarikh undian : 7 Jun hingga 10 Jun
Tarikh umum pemenang : 12 Jun 2011
Hantarkan sinopsis dalam melalui emel peribadi anda kepada sinopsisakumahu@gmail.com
Sertakan juga maklumat peribadi berikut :
  • Nama Penuh :
  • Alamat Penuh :
  • Umur :
  • No Telefon :
  • Tajuk Novel :
  • Sinopsis dibawah ini :


Selamat mencuba! Selamat berusaha! Selamat menulis!

AinMaisarah

27 comments:

Khair Zawawi said...

Nampak menarik. Tidak sabar saya mahu menjadi pengundi nanti.

=)

Taqeeyya said...

Wah, ni memang idea yang paling TERBAIK!! dila suka!!!

Ainaa said...

Bestnya...saya nak masuk :)

aisya said...

yeay!!ada peluang untuk saya buat novel.terima kasih kak ain.

einz miszmessy said...

idea menarik...dapat cungkil bakat terpendam~

Nina.sweet! said...

insyaallah saya cuba join. :)

FaTiMah aZ-zArAh said...

TERBAIK!Bestnya..Sya nk massuk...harp sya menang..!AMINN..

Shahrul Hairy Shaharuddin said...

Aku Mahu Mencuba! =D nantikan dari saya ya.. =)

Nurul Nabihah MN said...
This comment has been removed by the author.
Nurul Nabihah MN said...

undi kat blog kak ain ni ke? ataupun di facebook?

sakinah said...

menarik betul pertandingan ni...

Afiqah Badrulsham said...

Aku mahu berjaya

ira said...

kak, saya sudah send yang saya punya. hehehe.. tak tahulah ok ke tak.. tapi, saya memang bercita-cita ingin jadi penulis seperti kak ^^thank kak kerana menghiburkan saya dengan koleksi buku-buku kak yang menarik.

ICESS said...

wahh!
beshnya!
nak masuk!
tapi,tengah fikir idea dulu!
:]

aidaaini20 said...

nk jugak :)

aidaaini20 said...
This comment has been removed by the author.
sarah kwon said...

tgok je la...saye ni bkn tau mnulis pon!haha

gedizzzz said...
This comment has been removed by the author.
fina said...

aku mahu try ! HOHO.. :)

Aida Nurshafi said...

Lagi beberapa minit lagi saya mahu send sinopsis saya yang bertajuk Aku Mahu *******

9w2azx said...

kak ain sye rase tarikh penutup ini terlalu awal.kami berasa sedih kerana tarikh tutup ini terlalu awal
harap kak ain bagi peluang

cynthia bella said...

kak ain kalau cipta watak sendiri boleh ??

kakfazy_princess said...

Seronoknya!!! Nak masuklah! ^_^

shera SNSD said...

ooo .. mcm best je .. hehe

Nurlisa Berrysa said...

saya nk sangat masuk pertandingan sinopsis aku mahu...tapi,saya tak tahu bila nak hantar sinopsis tu...

Kajian Tempatan Tahun 4 said...
This comment has been removed by the author.
Nur Izzati Insyirah said...

nak masuk! tapi,.. dah tak boleh..
kalau ade lagi... >>insya-allah saya akan masuk!<< ^_^